Коментар от Иван Бедров: Всички искат да строят АЕЦ Белене“, но

...
 Коментар от Иван Бедров:
Всички искат да строят АЕЦ Белене“, но
Коментари Харесай

Белене: лъжите от миналото, лъжите от бъдещето

 Коментар от Иван Бедров:
Всички желаят да строят АЕЦ „ Белене “, само че никой не желае да го приключи. Искат да строят, тъй като неспирните опити за възкръсване на плана блазнят предприемачи и разноцветни политици поради предстоящите финансови и/или електорални изгоди. Но не желаят да го завършат, тъй като тогава ще лъсне цялата машинация с обещаваното благоденствие от десетки хиляди работни места, на ниска цена ток и големи облаги за страната. Тази неуместна история продължава към този момент 37 години, през които планът е един път стартиран, един път прекратяван, след това още веднъж съживяван и още веднъж прекратяван с претекста, че е „ корупционната скица на века “.

Защо тогава отново се занимаваме с тази тематика? Ами тъй като има задоволително мощни стопански играчи, които са печелили от „ Белене “ и се надяват още веднъж да печелят. Защото има задоволително безочливи политици, които не престават да лъжат гласоподавателите си по какъв начин един-единствен план - пък бил той и нуклеарен - може да промени радикално живота им и да смъкна парадайса на земята. Защото има податливи ръководещи, които се пробват освен да балансират сред огромните ползи вътре в България, само че и да употребяват „ Белене “ като карта в интернационалното им балансиране, съответно - връзките с Русия. Всичко това обаче не е задоволително, с цел да направи едно зомби жизнеспособно - този план е неосъществим и в никакъв случай няма да бъде осъществен. И те го знаят доста добре.

Лъжите от предишното

Най-забавното в тази история е, че лъжите, с които ни пробутваха „ Белене “ в последните 15 години, през днешния ден още веднъж са на въоръжение. Първо, пророкуваха по какъв начин България има потребност от още и още електричество и по какъв начин без нова нуклеарна централа ще има режим на тока. „ Без „ Белене “ сме на свещи “, гласеше преди седмица един от плакатите на манифестацията на АБВ в поддръжка на плана. Нищо чудно този афиш да се пази от дълго време. Вече 37 години новата АЕЦ си остава непостроена, а режим на тока, както виждаме, няма.

Второ, непрестанно повтарят по какъв начин това е „ несъмнено печеливш план “. Първо щяха да са германци, след това останаха единствено руснаци, по-късно разхождаха из София някакви индийци, водиха договаряния с иранци, в този момент имало китайци. Ако фактически става дума за толкоз огромна полза, до момента всичко да е готово. Както имаше полза за вложителите от първата вълна на всеобщо застрояване на Черноморието - ползата на парите постоянно преодоляваше и регулации, и екологични условия, и дълготрайното обмисляне. Тоест, в случай че в действителност е имало толкоз огромен инвеститорски интерес и в случай че планът „ Белене “ в действителност е бил „ несъмнено печеливш “, до момента да е осъществен няколко пъти.

Трето, страната нямало да заплаща нищо. Дотук това „ нищо “ коства на българските данъкоплатци към 3,5 милиарда лв., по сметки на енергийната министърка.
 Иван Бедров
Иван Бедров

Лъжите от бъдещето

В околните месеци ще чуваме и няколко нови неистини. Първо, АЕЦ „ Белене “ можела да бъде издигната като напълно частен план - ще дойдат едни положителни хора, ще си построят една централа, ще си продават тока и ще печелят пари. Абсурден е изразът „ напълно частна “, когато става дума за нуклеарна централа, в чието ръководство не могат да не бъдат калкулирани вероятностите за екологичен или терористичен риск. А това е в полето на страната. Атомна централа и хлебарница са две разнообразни неща.

Второ, нямало да има никакви разноски за държавата/данъкоплатците. Това опонира на поръчката, че страната желае да резервира 34% от бъдещето сдружение, което значи още най-малко 1 милиард евро разноски, по сметките на един от главните лобисти. Бъдещата централа би трябвало да бъде обвързвана към електропреносната система, което е напълно държавен ангажимент, надлежно и разход. Съвсем не на последно място е и въпросът за нуклеарните боклуци, които по силата на европейските правила би трябвало да остават в България - т.е., данъкоплатците да построят нужните уреди, а някоя община да се съгласи да одобри нуклеарния отпадък на територията си.

Трето, даже и поръчаният от страната стопански разбор на Българска академия на науките не откри реален печеливш вид за плана. И не се е появил вложител, който би взел участие без гаранции от страната - и за заема за създаване, и за цените за изкупуване на ток. Именно това обаче е главната клетва на ръководещите: Без държавни гаранции! Сега, споделят, имало вложител, който не държал на тези детайлности. Ще забележим.

Така България още веднъж се пробва да съживи зомбито. Първо Народното събрание поръча на изпълнителната власт да изготви отчет с вероятните разновидности. Докладът е подготвен. После Министерският съвет предложи на Народното събрание да анулира мораториума върху плана. Очаква се и това да стане скоро. Аргументът: похарчихме няколко милиарда, не можем да изхвърлим на боклука закупените елементи за съоръжение. На фона на досегашната история на АЕЦ „ Белене “ това звучи по този начин: Проиграхме едни милиарди в казиното, хайде да останем още малко, може и да си ги върнем.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР